Türkçeye ‘aralıklı oruç’ olarak çevirlen bir diyet türüdür. Bu beslenme sisteminde aslında en önemli nokta besinleri ne zaman tükettiğinizdir. Yaygın olan iki tane aralıklı oruç yöntemi vardır. Birisi 16 saat oruç tutulup 8 saat yemek yenilen 16/8 yöntemi ve 24 saatlik oruç yöntemi (haftada 2 kez yapılır.) oruç süresi boyunca su, sade kahve, çay gibi kalorisi olmayan içecekler tüketmek serbesttir.
INTERMITTENT FASTING FAYDALARI
VÜCUTTAKİ ETKİLERİ
İNSÜLİN: İnsülin seviyelerini düşürür ve insülin duyarlılığını arttırır. Düşük insülin seviyeleri ise depolanan yağları kullanmak için daha erişilebilir bir hale getirir.
BÜYÜME HORMONU: Oruç büyüme hormonu seviyelerinin neredeyse 5 kat arttırır bu sayede yağ yakımı ve kas kazanımı artar.
HÜCRESEL ONARIM: Hücreler aç bırakıldığında onarım işlemlerini başlatır. Bu durum ötofaji (eski işlevsiz proteinleri sindirir ve uzaklaştırır) sağlar.
INTERMITTENT FASTING’IN SAĞLIĞA YARARLARI
KİLO KAYBI: Kilo vermeye ve göbek bölgesi yağlanmasını azaltmaya fayda sağlar.
İNSÜLİN DİRENCİ: Aralıklı oruç insülin direncini azaltabilir. Kan şekeri seviyelerini düşürerek insülin seviyelerini %20-30 oranında azaltarak tip-2 diyabetten korur. Vücudun insülinle olan hassasiyetini arttırır.
İNFLAMASYON: Bazı çalışmalar, birçok hastalığın sebebi olan iltihabın belirtilerinde azalma olduğunu göstermiştir.
KALP SAĞLIĞI: Aralıklı oruç, kalp hastalığı için risk faktörü olan LDL kolesterol, kan trigliseritleri, kan şekeri ve insülin direncini azaltabilir.
BEYİN SAĞLIĞI: Alzheimer hastalığına karşı koruma sağlayabilir. Ketonların oluşumunu sağlar.
NOT: aralıklı oruç ile ilgili yapılan çalışmaların çoğu küçük çapta, küçük gruplarla, kısa süreli veya hayvanlarla yapılmaktadır. Bu sebeple cevaplanamayan çok soru bulunmaktadır.
KİMLER UYGULAMAMALI
© 2025 Copyright: Diyetisyen Melis Kahraman
Onur ÖZDOĞAN